Kedilerde İshal – Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Evlerimizin neşe kaynağı sevimli dostlarımız kedilerde ishal belli başlı unsurlara bağlı olarak gözükebilen sorunlar arasındadır. İshalin birçok nedeni olabilir. Kedinizin yediği mama başta olmak üzere, yemiş olduğu gıda malzemesi de ishalin nedenleri arsasında olabiliyor.

Yeni bir mamaya geçiş yapma, baya mamalar, bozulmuş mamalar, insan yiyeceklerinin yenmesi vb. unsurlar sık gözlemlenen ishal sebepleri arasında bulunuyor. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalındığında kedi sahipleri mutlaka geciktirmeden veteriner kliniklerinden hizmet almaları gerekiyor.

Aksi durumda kedinizin ishal sorunu daha büyük sağlık problemlerine sebep olabilir. Sindirim sistemi sorunu olarak da değerlendirebileceğimiz bu sorun mutlak suretle veteriner hekiminin gözetimin de tedavi edilmelidir.

Kedilerde İshal Neden Olur?

Pek çok unsura bağlı olarak kedilerde ishal oluşabiliyor. Dolayısıyla bir tek sebepten söz etmek mümkün değildir.

En yayın ishal nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Yeni mamaya geçiş,
  • Bayat mamalar,
  • Son kullanma tarihi geçmiş bozulmuş mamalar,
  • Kedinizin alışık olmadığı insan yiyeceği yemesi,
  • Gıda alerjileri
  • Parazit
  • Enfeksiyonlar viran, bakteriyel,
  • Yabancı cisimler,
  • Bitkiler,
  • Pankreatit,
  • Bağırsak hastalığı,
  • Hipertiroidizm,
  • Stres
  • Depresyon

Vb. unsurlar en sık gözlemlenen nedenler arasındadır. Mama değişiklikleri ishal oluşumunu tetikleyen unsurların başında geliyor. Çok sık yaygın olmasa da kediniz depresyon ve stres yaşıyorsa bu durumda ishal oluşumunu tetikleyebilir.

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal belirtileri söz konusu olduğunda birçok faktöre bağlı olarak belirtilerden söz etmek mümkündür. Belirtiler arasında en yaygın gözlemlenen sıvı ya da yumuşak dışkı olarak karşımıza çıkıyor.

Kedinizin dışkısı aşırı düzeyde sıvı düzeydeyse bu durum ishal oluşumunun sebepleri arasındadır. Çok sık eğer ki kediniz dışkı yapıyorsa bu durum da belirtiler arasında bulunur. Artan dışkılama sıklığı olarak da bilinen bu durum neticesinde kötü koku dışkı da oluşabiliyor.

Karın ağrısı, rahatsızlıkların artması ishalin belirtileridir. Kediniz daha çok miyavlıyorsa veya mıhlıyorsa ishal sebepleri arasında olabilir. Halsizlik, kusma, dışkıda kan, mukus vb. unsurlarda belirtiler arasında sayılabilir. Bu tür belirtiler kedinizde yaşanıyorsa hiç vakit kaybetmeden veterinere hekime kedinizi götürerek tedaviye başlamanız gerekir.

Kedilerde İshali Önleme Yolları Nelerdir?

İshali önlemenin bazı yolları bulunur. Kedinizin mamasını hiçbir zaman aniden değiştirmemelisiniz. Hastalıkların oluşumunda bu durum 1.faktör olarak karşımıza çıkıyor. Ani değiştirmek yerine yavaş yavaş geçiş yapmak hastalıkların önüne geçecektir. Bir diğer önemli konu insan yiyecekleriyle kedinizi beslemeyin. Makarna, pilav, peynir, çorba, mercimek, fasulye, nohut vb. yiyecekleri kedinizden sakının.

Kedilerinizi düzenli olarak parazit kontrollerinden geçiriniz. Aynı zamanda düzenli olarak parazit aşılarını yaptırmaya özen göstermelisiniz. Bozuk yiyeceklere ve toksit maddelere erişiminden kedinizi kaçındırmalısınız.

Stres faktörünü ve depresyon oluşumunu azaltmalısınız. Bu unsurlara dikkat ettiğiniz taktirde kedinizin ishale yakalanma olasılığı düşecektir. Böylelikle kedinizin ömrü uzun olacak ve daha sağlıklı bir yaşam sürecektir.

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Gerçekleşiyor?

İshalin altında yatan nedene bağlı olarak tedavi aşamaları farklılık gösterebilir. Tedavi aşamaları aşağıdaki gibi kategorize edilebilir.

Bunlar;

  • Veteriner kontrolleri,
  • Diyet değişikliği yapma,
  • Hidrasyon,
  • Parazit tedavi
  • İlaç,

Olmak üzere 5 tedavi aşamasından söz etmek mümkündür.

Veteriner Kontrolü

Kedinizin ishali eğer ki 24 saat ile 48 saatten uzun sürüyorsa kan ya da mukus varsa bu durum tehlikeli olabilir. Aynı zamanda bu faktörlere ek olarak kediniz iştahsız hareket ediyorsa, halsizse mutlaka veteriner hekimden destek almalısınız.

Diyet Değişikliği Yapma

1-2 saat kedinize yemek verilmemesi kedinizin sindirim sisteminde dinlenme sağlayacaktır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir nokta vardır. Eğer ki kediniz yavru bir kediyse bu durum asla önerilmez.

Hidrasyon

İshal hastalığı ciddi düzeyde insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da sıvı kaybına yol açıyor. Kedinizin bol miktarda ishal olduktan sonra su tükettiğinden emin olmanız çok önemlidir. Aynı zamanda bu süreçte veteriner hekim önerisiyle mutlaka sıvı takviyesi yapmalısınız. Kaybedilen sıvı ne kadar hızlı sürede alınırsa bu durum kedinizin daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Parazit Tedavileri

Parazitler kedilerde ishal oluşumunu tetikleyen canlı organizmalardır. Yenilen yemekten genellikle parazit oluşumu kedilerde tetiklenir. Aynı zamanda kedinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmıyorsanız ve parazit bakımı yapılmıyorsa zaman içinde parazit oluşumu tetiklenecek, bu durumda ishal oluşumuna sebep olacaktır. Parazitlerin tedavisinde kedinizi veterinere götürerek gerekli ilaçları alabilirsiniz.

İlaç

Veteriner hekimler tarafından verilen bağırsak düzenleyici ilaçlar ve antibiyotikler ishal oluşumunu hızlı bir şekilde ortadan kaldıracaktır. İshal tedavisinde en etkili yöntem kedilerde ‘’Antibiyotik’’ olarak karşımıza çıkıyor.

Kedilerde İshal Öldürür Mü?

Zamanında ishale müdahale edildiğinde öldürücü değildir. Fakat zamanında bir müdahale yapılmazsa, altta yatan faktörlerden ötürü ciddi sorunlar oluşabilir. Bu sorunlarda ölümcül olabilir. Yavru ve yaşlı kedilerde ishal daha tehlikelidir.

Kedilerde İshal Öldürür Mü?

İshal kedilerde bazı zamanlarda farklı hastalıklarında tetikleyicisi olabiliyor.

Özellikle ishalin altında yatan bazı hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Enfeksiyonlar,
  • Parazitler,
  • Pankreatit,
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer hastalıkları şeklindedir.

Bu hastalıklar ölüm riskini artırır.

Veterinere Ne Zaman Gidilmeli?

Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği ve sorduğu sorulardan birisi kedim ishal olduktan sonra ne zaman veterinere gidilmeli? Sorusu olarak öne çıkıyor. İshal durumu eğer ki 24 saat ile 48 saatten fazla sürüyorsa ve ishal sırasında dışkıda kan- mukus faktörü varsa mutlaka anında veteriner hekime gidilmesi gerekir.

Özellikle önemli bir noktaya bu başlık altında değinmek gerekiyor. Kediniz yavruysa veya yaşlı bir kediyse 24 saat ile 48 saat beklememelisiniz. Doğrudan veteriner hekime giderek tedaviye başlamanız gerekir. Yavru ve yaşlı kedilerin bağışıklık sistemi normal düzeye göre düşüktür. Detaylı bilgi ve tedavi aşaması hakkında merak ettikleriniz bütün detayları Gülbağ veteriner kliniği üzerinden alabilirsiniz.

Muayene
Ameliyat
Pet Kuaför
Aşılama
Diş Sorunları
Göz Hastalıkları
This site is registered on wpml.org as a development site.