Pet pasaportu, evcil hayvanlarınız ile (köpek, kedi, kuş vb.) uluslararası seyahatlerde gerekli olan sağlık ve kimlik bilgilerinin yer aldığı, resmi bir belgedir. Bu pasaport, evcil hayvanınızın seyahat edeceğiniz ülkeye giriş yapabilmesi için gereklidir. Ancak her ülkede zorunlu değildir; örneğin, Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu tutulurken, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya gibi bazı ülkelerde zorunlu değildir.
ℹ️ Evcil hayvanınızla yapacağınız yurtdışı seyahatlerinde gerekli belgeler hakkında bilgi almak için “ Kedi ve Köpek İle Yurtdışı Çıkış İşlemleri” sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Pet Pasaportu Nereden ve Nasıl Alınır?
Pet pasaportu, yetkili veteriner hekimler tarafından verilmektedir. Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı yetkili veteriner klinikleri ya da belediyelerin veteriner hizmetleri bu konuda hizmet vermektedir.
Kedi ve Köpek Pet pasaportu çıkarabilmek için;
- Yetkili bir veteriner kliniğine başvurulmalı,
- Kedinizde veya köpeğinizde mikroçip takılı olmalı,
- Aşılarda eksikler mevcut ise bunlar tamamlanmalı,
- Özellikle kuduz aşısı seyahatten en az 21 gün önce yaptırılmalı.
- Kuduz aşısı sonrası, bazı ülkeler için zorunlu olan kuduz titrasyon testi, aşıdan en az 30 gün sonra yaptırılmalı ve test sonucunun ardından 3 aylık bekleme süresi olabileceği unutulmamalı.
Tüm işlemler tamamlandığında yetkili klinik evcil hayvanınızın kimlik bilgileri, aşı karnesi, mikroçip numarası ve sağlık raporu ile birlikte kliniğin imza ve kaşesinin bulunduğu pasaportu hazırlayacaktır.
Pet Pasaportu Kaç Günde Çıkar?
Aşılar tam, mikroçip eksik ise: Veteriner hekim mikroçip takıp, bilgileri pasaporta işler ve pasaportu aynı gün size teslim edebilir.
Aşılar eksik ise: Aşıların tamamlanması beklenmelidir. Özellikle kuduz aşısı eksik ise aşı yapıldıktan sonra en az 21 gün beklenmesi zorunludur. Ancak gidilecek ülkede kuduz titrasyon testi isteniyorsa aşıdan sonra 3 ay beklenmesi zorunludur.
ℹ️ AB ülkelerinde kuduz titrasyon testi zorunludur. Detaylı bilgi için tıklayın.
Evcil Hayvan Pasaportu Ne Kadar Süre Geçerlidir?
Pet pasaportunun belirli bir yenileme tarihi yoktur. Ancak bu, pasaportun ömür boyu kullanılabileceği anlamına gelmez. Pasaportun geçerliliği, hayvanın aşılarının güncel olmasına ve gidilecek ülkenin yasal düzenlemelerine bağlıdır. Örneğin, kuduz aşısının süresi dolmuşsa, pasaport da geçerliliğini yitirmiş olur. Bu nedenle, pasaportta belirtilen aşıların güncel tutulması ve gidilecek ülkenin gereksinimlerinin pasaporta işlenmiş olması gerekmektedir.
Pet Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Sevimli kedi, köpek veya kuşlarımız ile yurt dışına seyahat ederken gerekli olan pet pasaportunun ücreti yapılacak işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla en doğru ve uygun fiyatları öğrenmek için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
İletişim Numaramız: +90 533 052 96 90