Kedilerde Kuduz Aşısı

Hayvanlar birçok insanın yaşamında son derece önemli bir yerdedir. Kimi insanların evlerinde farklı türlerden hayvan beslediği düşünülür ise evde olan hayvanların da tıpkı insanlar gibi sağlıklı ve kaliteli bir biçimde yaşam sürmeleri için yapılması gerekenler vardır. Beslenme kadar önemli olan olguların başında aşı kavramı vardır. Nitekim tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlar içinde hayvanın türüne ve yaşına göre yapılması gereken aşılar bulunur. 

Biz bu yazıda kimi evlerin vazgeçilmezi olan, son derece kült bir canlı olan kediler için kuduz aşısı olgusuna değineceğiz. Şimdi dilerseniz adım adım adım başlayalım.

Hekim tarafından aşı vurulan kedi

Kuduz Hastalığına Genel Bir Bakış

Kuduz dünyanın en tehlikeli hastalıklarından bir tanesidir. Eğer doğru bir biçimde tedavi edilmez ise ölümcül sonuçları olabilen bir hastalıktır. Kuduz aynı zamanda dünyanın en eski hastalıklarından bir tanesi olup her yıl dünyada 50 bin kişi kuduz yüzünden ne yazık ki ölebilmektedir. 

Kuduz bu hastalığa yakalanmış bulunan hayvanın insanı ısırması ile ortaya çıkan bir sorunsaldır. Bu durum sokak hayvanı olarak da kabul edilen kediler için de geçerlidir. İşte bu yüzden kedilerin kuduz hastalığı sorunu yaşamaması için kuduz aşısı olması gerekir. Kuduza yakalan kedilerde bir başka kuduz hastalığı yaşayan hayvan tarafından tırmalanması ve/veya ısırılması ile ortaya çıkan bir durumdur. Kimi zaman ufak bir ısırık bile böylesi bir soruna yol açabilmektedir.

Evde Olan Kedilere de Kuduz Aşısı Yaptırılmalı mı?

İnsanların en çok merak ettiği soruların başında evlerinde doğup büyüyen bir kedinin hiç dışarı çıkmasa bile acaba kuduz aşısı gereksinimi olup olmadığıdır. Hemen bu sorunun yanıtını vermek gerekir ise o noktada şöyle bilgi verilebilir ;

Kuduz aşısı yaptırmanın en temel faydası evinde kedi besleyen bireylerin böylesi bir riski ortadan kaldırarak kendilerini güven altına almalarıdır. Otomatik olarak bu sorunu ortadan kaldırırlar. 

Bir diğer neden ise yasal mevzuatlardır. Ülkemizde halen yürürlüğü devam eden 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliği kapsamında kuduz aşısı yaptırılması gerekir. Yaptırılmaz ise yasal suç sayılarak cezai yaptırımı vardır.

Kuduz Aşısı Ne Zaman ve Kime Yaptırılır?

Yeni doğan kediler 3 ayını tamamladıktan sonra kuduz aşısı olabilir. 3 aydan önce yapılması durumunda ise istenen etkiyi yaratmaz çünkü kedinin annesinden gelen savunma hücreleri tarafından yok edilir. Öncesinde kuduz aşısı yaptırılamaz. Kedilerde kuduz aşısı yılda bir kere tekrarlanmak durumundadır.

Gelelim kuduz aşısını kim yapabilir sorusuna. Bu alanda yetkinliği olan yasal olarak kuduz aşısı yaptırmaya yetkilendirilmiş olan veterinerler ve veteriner klinikleri bu aşıyı yapabilir. Hiçbir biçimde rastgele yaptırılabilecek olan bir aşı değildir.

Kedinizin hangi aşıları ne zaman yaptırması gerektiğini öğrenmek için tıklayın.

Kuduz Aşısı Gecikir ise Ne Olur?

İşte belki de en çok merak ettiğiniz bir diğer olgu. Kedinizin kuduz olduğunu düşünüyorsunuz ve ilk 24 saat içinde kuduz aşısı yaptırmanız gerektiğini biliyorsunuz ama bunu yapamıyorsunuz. O zaman kedi için son derece riskli bir durum ortaya çıkar. Geçen her saat kedi için risk oluşturmaya başlar.  Daha da uzar ise ölümcül ve telafisi olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.

Diğer Bilinmesi Gereken Hususlar

Kuduz aşısı eğer kedi küçük ise o zaman 15 gün ara ile 2 doz biçiminde veteriner hekim tarafından uygulanır. Eğer kedi büyük ise o zaman tek doz vurularak süreç tamamlanır.

İşin finansal yönüne bakıldığı zaman ise ilgili veteriner kliniğinin fiyat politikasına ve kente göre değişiklik gösterir. Kuduz aşısı yüzde yüz korur. Hayvan kendisine aşı vurulur iken herhangi bir aşı hissetmez. Özellikle işinin ehli olan bir veteriner tarafından yapıldığı zaman süreç çok daha kolaydır. Ağırlıklı olarak kuduz aşısı sonrası ortaya herhangi bir ateş vb. durum çıkmaz. O yüzden kişilerin endişe etmesine gerek yoktur.

İşin en temel püf noktası üstte de ifade edildiği gibi işinin ehli olan veteriner hekime hijyenik bir ortamda kuduz aşısı yaptırılması gerektiğidir.