Köpeklerde görülen tehlikeli hastalıklardan birisi kanlı ishal hastalığıdır. Bu hastalık yetişkin köpeklerde de görülse de yavru köpeklerde görülme olasılığı çok yüksektir. Hastalıkla karşılaşan köpekler için ölümcül risk oluşturan bu hastalığın önleminin alınması veya tedavisinin zamanında yapılması gerekir. Gülbağ Veteriner Kliniği olarak köpeklerde görülen bu hastalığın sebepleri, belirtileri, teşhisi ve tedavisiyle ilgileniyoruz. Köpeğinizin karşılaşması mümkün olan kanlı ishalle ilgili merak ettiklerinizi içeriğimizde bulabilirsiniz.
Köpeklerde Parvovirüs Nedir?
Köpeklerde parvovirüs isimli bulaşıcı DNA virüsü nedeniyle ortaya çıkan bulaşıcı viral hastalığa kanlı ishal denir. Bu hastalık aynı zamanda köpek parvovirüsü ve parvoviral enterit isimleriyle anılır. Viral türde olan bu hastalık köpeklerin bağırsak sistemini bozar. Bu hastalığın 6 aydan küçük olan köpek yavrularında görülme oranı yüksektir.
Köpeklerde Kanlı İshalin Sebepleri Nelerdir?
Köpeklerde kanlı ishalin ortaya çıkmasında birçok sebep etkili olur. Bu sebeplerin en önemlisi köpeğin parvo virüs taşıyan dışkıları koklaması olur. Dışkıyı koklama eylemi bilinçsiz şekilde de yapılmış olabilir. Çünkü kanlı ishalin bulunduğu dışkının partikülleri havaya yayıldığı için köpeğin bu virüsü koklama yoluyla alması mümkündür.
Köpeklerde kanlı ishalin sebeplerinden birisi de parvovirüs taşıyan köpekle temas edilmiş olmasıdır. Bu hastalığın bulaşıcılık oranı yüksek olduğu için en ufak fiziksel temas virüsün kapılmasını sağlar. Bunun dışında virüsü taşıyan köpeklerin oyuncaklarının, su ve mama kaplarının da virüsün bulaşması konusunda etkisi oldukça yüksektir.
Köpeklerde Kanlı İshalin Belirtileri Nelerdir?
İnsanların köpeklerde kanlı ishal olup olmadığını anlamaları ortaya çıkan belirtiler ile mümkün olur. Bu hastalık köpeklerde ölüm riski oluşturduğu için belirtilerin ortaya çıkmasından sonra vakit kaybetmeden kliniğimize getirilmeleri gerekir. Böylelikle hastalığın erken teşhis ve tedaviyle köpeğin sağlığına kavuşması mümkün olur.
Köpeklerde kanlı ishalin belirtileri şunlardır;
- Dışkıda kan olması
- Dışkının siyah görünümde olması
- Halsizlik görülmesi
- Yüksek ateşin görülmesi
- Karın ağrısının yaşanması
- İştah kaybı yaşanması
- Kusma eyleminin görülmesi
- Şişkinlik hissinin yaşanması
Köpekler parvo virüsü kaptıktan hemen sonra hastalık belirtileri göstermeye başlamaz. Virüsün enfekte olmasından sonra 7-10 günlük süre sonunda hastalık belirtileri ortaya çıkar. Ayrıca bir ortamda bu virüs bulunuyorsa 3 aya kadar kalıcı olması mümkündür. Bu da virüsü köpeklerin kapma oranını yükseltir.
Köpeklerde Kanlı İshalin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde kanlı ishalin olduğunu söylemek için hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Veteriner hekimlerimiz hastalığın teşhisini fiziksel muayene ve laboratuvar testleri ile yapar. Fiziksel muayenede köpeğin güncel sağlığını inceler ve kanlı ishalin belirtilerinin olup olmadığına bakar. Belirtiler bulunuyorsa dışkı ve kan testleri talep eder. Dışkı testlerinde parvovirüs aranırken kan testlerinde virüse ait antikorların varlığı aranır.
Kanlı ishalin teşhisinde veterinerlerimiz röntgen ve ultrason tetkiklerinden de yararlanır. Özellikle hastalığın ilerlediğini düşünüyorsa karın ultrasonu ile virüsün bağırsak sistemine verdiği zararın ölçüsü tespit edilmeye çalışılır. Yapılan kan ve dışkı testleri ile fiziksel muayene de kanlı ishalin varlığı tespit edilirse tanı işlemini tamamlayarak tedavi aşamasına geçilmesini sağlar.
Köpeklerde Kanlı İshalin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gülbağ Veteriner Kliniği bünyesinde köpeklerde kanlı ishal tedavisi uygulanır. Hekimlerimiz köpeğin durumuna göre yatarak tedavi veya muayenehane tedavisi uygular. Yatarak tedavi genellikle hastalık şiddetliyse tercih edilir.
İshal ve kusma belirtilerinin bulunması köpeklerin sıvı kaybı yaşamasında neden olur. Bu nedenle kliniğimizde köpeklerin sıvı kaybının giderilmesi için serum uygulaması yapılır. Ayrıca serum uygulaması elektrolit dengesinin sağlanması amacıyla da yapılır. Bulantı ve kusmanın yoğun yaşandığı köpeklere bulantı engelleyici ilaçlar verilir.
Kanlı ishalin tedavisinde veteriner hekimlerimiz antibiyotik ve vitaminlerden de yararlanır. Antibiyotikler parvovirüsün yok edilmesinde ve köpeğin bağırsaklarında gelişebilecek enfeksiyonların engellenmesinde etkilidir. Vitaminler ise köpeğin kusma veya bulantıya bağlı olarak kaybettiği vitamin ve minerallerin vücuduna yeniden yüklenmesini sağlamak için verilir. Köpekte yüksek ateş şikayeti bulunuyorsa ateş düşürücü uygulaması da kliniğimizde yapılır.
Köpeklerde Parvovirüs İyileşme Süreci Nasıl İşler?
Yetişkin veya yavru köpeklerde parvovirüs iyileşme süreci hastalığın ilerleme durumuna bağlıdır. Başarılı bir tedavi ile iyileşme ortalama 2 haftada gerçekleşir. Ancak hastalığın ilerlemesi ve buna bağlı olarak bağırsak sisteminde hasar oluşturması sürenin uzamasına neden olur.
Parvovirüsün iyileşme sürecinde köpeğin tedavi sonucu beslenme düzeninin veteriner önerileriyle devam ettirilmesi önemlidir. Bu hastalık bağırsak sistemini olumsuz etkilediği için doğru beslenme ile bağırsakların toparlanması ve sağlığına kavuşması sağlanır. Bu aşamada veteriner tarafından önerilen mamaların kullanılması gerekir.
Köpeklerde Kanlı İshalden Korunma Yolları Nelerdir?
Köpeklerin kanlı ishale yakalanmaması için korunma yollarının bilinmesi gerekir. Bu hastalıktan doğru şekilde korunma sağlandığında ölümcül riskle karşı karşıya kalınması engellenmiş olur.
Kanlı ishalden korunmak için aşı yaptırmak gerekir. Parvovirüs için uygulanan aşı karma aşıdır ve bu aşının koruma sağladığı 5 virüsten birisi parvovirüstür. Bu aşı yaptırıldığında köpeklerin kanlı ishale yakalanması engellenmiş olur. Yavru köpeklerde 6.hafta itibariyle bu aşının yaptırılması gerekir. 1 yaşı aşan köpeklerde ise aşının yılda 1 defa yaptırılması önerilir. Aşı uygulamaları köpeklerin yaş ve sağlık durumlarına bağlı olarak kliniğimizde yapılır.
Hastalıktan korunmak için parvovirüs taşıyan köpeklerle temas etmekten uzak durulması gerekir. Aynı şekilde parvovirüsü taşıyan köpek dışkısının solunmaması gerekir. Ancak hangi köpeğin bu virüsü taşıdığı bilinemeyeceğinden köpeklerin dış ortama salındıklarında ebeveynlerin temas ve dışkı koklama ihtimaline karşı dikkatli olmaları gerekir.
Sık Sorulan Sorular:
Köpeğim kanlı ishal oldu ne yapmalıyım?
Köpeğinizde kanlı ishali gözlemlediyseniz vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.
Köpeklerin dışkısında kan neden olur?
Gıda alerjisi, tuvalet yaparken zorlanma ve parvovirüs gibi nedenlerle köpeğin dışkısında kan görülmesi mümkündür.
Köpekler kaç yaşında kanlı ishal olur?
Kanlı ishalin köpeklerde görülme yaşı 1,5-6 aylık dönemdir ancak yetişkin köpeklerde de bu hastalıkla karşılaşmak mümkündür.
Kanlı ishal ne zaman tehlikeli?
Kanlı ishalin parvovirüs mü normal ishal mi olduğunu evde anlamak mümkün olmadığından her zaman tehlike olduğu düşünülerek veterinere götürülmesi gerekir.
Parvovirüs köpekten insana geçer mi?
Parvovirüs köpekten insana geçmez.
Köpeklerde kanlı ishal genetik mi?
Kanlı ishalin virüs kaynaklı bir hastalık olması genetik olmadığını gösterir.