Muhabbet kuşlarında astım belirtileri kuş bakımını üstlenen kişiler tarafından da gözlemlenebilir. Dolayısıyla muhabbet kuşunuzun astım hastası olduğundan şüpheleniyorsanız bazı vücut hareketlerine ve soluma davranışına bakmanız yeterli olacaktır. Akciğer solunumu yapan canlıların hemen hemen hepsinde üst solunum yolu hastalığı olarak astım görülebilir. Bu yüzden muhabbet kuşları da astım hastası olabilirler. Muhabbet kuşu bakımı konusunda deneyimli olmasanız bile bazı belirtilere dikkat ederek astım hastalığından şüphelenebilirsiniz. Muhabbet kuşu astım hastalığı hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Muhabbet Kuşunda Astım Hastalığı Neden Olur?
Muhabbet kuşlarında astım hastalığı sebepleri pek çok farklı nedenden oluşabilir. Muhabbet kuşunuzun ev veya ofis ortamında uzun yıllar boyunca sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız bakım koşullarına dikkat etmeniz şarttır. Çünkü yeterince havalandırılmayan ve temiz hava almayan yerlerde uzun süre kalan muhabbet kuşlarında astım hastalığı başlayabilir. Bu hastalığın belirtilerine geçmeden önce bilinmesi gereken muhabbet kuşu astım nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hava kirliliği
- Aşırı tozlu ortam
- Dumanlı hava
- Nezle veya bronşit gibi hastalıkların ilerlemesi
- Kuşla yeterince ilgilenilmemesi
- Yetersiz tedavi
- Bakımsızlık
- Kuşun sürekli sigara dumanına maruz kalması
Görüldüğü üzere muhabbet kuşunun bakımı konusunda yeterli özeni göstermeyen kişiler, sağlıklı kuşlarında ilerleyen süreçte astım hastalığı oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle evde veya ofiste bakılan muhabbet kuşunun mutlaka devamlı ilgi görmesi ve temiz hava alacak şekilde bakılması gerekir. Aksi halde sürekli aynı ve kapalı ortamda tutulan muhabbet kuşlarında zamanla astım hastalığı meydana gelebilir.
Muhabbet Kuşunda Astım Hastalığı Belirtileri
Muhabbet kuşu astım belirtileri sayesinde, evcil hayvanınızın solunum yollarında bir sorun olup olmadığını fark edebilirsiniz. Muhabbet kuşu bakımında yeterli tecrübeniz olmasa dahi kuşunuzun bazı davranışlarını gözlemleyerek astım hastalığından şüphelenebilirsiniz. Muhabbet kuşlarında astım hastalığı genellikle şu belirtilerle ortaya çıkar:
- Kuşun kafeste hareketsiz dururken bile nefes almakta güçlük çekmesi
- Kuşun hırıltılı sesle soluk alıp vermesi
- Ötmekte zorlanması
- Ötmeye karşı isteksiz olması
- Muhabbet kuşu öttüğünde sesinin eskisi gibi net çıkmaması
- Uçtuktan sonra muhabbet kuşunun nefes nefese kalması
- Çok kısa mesafe uçabilmesi
Muhabbet kuşunuzun astım hastası olmasından şüpheleniyorsanız, bu tür davranışlar gösterip göstermediğini incelemeniz gerekir. Muhabbet kuşunuzla yakından ilgilendiğinizde hırıltılı sesle soluyorsa astım hastalığına yakalanmış olabilir. Bilindiği üzere muhabbet kuşu astım hastalığı solunum yollarını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Bu yüzden kuşunuzda bu tür sağlık problemleri ve belirtiler fark ederseniz bir an önce uzman veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Muhabbet Kuşunda Astım Tedavisi
Muhabbet kuşunun astım tedavisi, kanatlı kuşların sağlığı hakkında deneyimli veteriner hekimler tarafından yapılır. Bronşit ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarının kısa sürede tedavi edilmeyip üzerine düşülmezse kuşlarda astım şikayeti ortaya çıkabilir. Veterinerler, muhabbet kuşunuza bazı tetkik ve muayeneler yaparak astım hastalığının ilerleyip ilerlememiş olduğunu anlayabilir. Bunun ardından kuşun tedavi edilmesi için gerekli yöntemler belirlenir.
Eğer muhabbet kuşunda astım hastalığı kronik hale gelmişse kuşun kesin olarak tedavi edilmesi mümkün değildir. Ancak hastalık henüz başlangıç evresindeyse elverişli bir ortam hazırlayarak kuşun astım hastalığını atlatması mümkündür. Başlangıç aşamasında kuşun nefesini açmasını sağlayacak bazı yöntemler vardır. Nane ruhu, mentol ve okaliptüs buğusu kuşun daha rahat nefes almasına yardımcı olabilir. Bu çalışmalara aralıksız devam edildiğinde muhabbet kuşunun astım hastalığını yenmesi ve tamamen tedavi olması mümkündür. Buğulama işlemi sıcak bir taş üzerine konulan metal kap içindeki kaynar su içine buğu oluşturacak mentollerden damlatma yöntemiyle yapılabilir.
Muhabbet Kuşunda Diğer Solunum Yolu Hastalıkları
Muhabbet kuşlarında solunum yolu hastalıkları zamanında tedavi edilmediğinde kronik hale gelir. Bu nedenle hastalık belirtisi gösteren muhabbet kuşunuzla yakından ilgilenmeli ve tedavi için oyalanmamalısınız. Aksi halde muhabbet kuşlarında solunum yolu hastalıklarında tedavi için geç kalınırsa ölümle sonuçlanan vakalar meydana gelebilir.
Muhabbet Kuşunda Bronşit
Muhabbet kuşu bronşit hastalığı solunum yolu rahatsızlıkları arasında oldukça yaygın görülür. Genellikle nezle ve soğuk algınlığına zamanında müdahale edilmediğinde meydana gelen bronşit belirtileri hırıltı sesi, nefes darlığı ve yüksek ateştir. Bu hastalığa veteriner hekim gözetiminde tedavi uygulayıp önlem alınmazsa kuşun ölümü kaçınılmazdır.
Muhabbet Kuşunda Soğuk Algınlığı
Muhabbet kuşu soğuk algınlığı en çok görülen hastalıklardan biridir. Muhabbet kuşları çok narin yapılı canlılar olduğu için ani ısı değişiklikleri, sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş ve rüzgar muhabbet kuşunu üşütebilir. Banyo sonrası tüylerin nemli kalması da soğuk algınlığına davetiye çıkarır. Titreme, uyuşukluk, tüyleri kabartıp durgunlaşma bu hastalığın temel belirtileridir.
Muhabbet Kuşunda Nezle Hastalığı
Muhabbet kuşu nezle hastalığı viral enfeksiyon kaynaklıdır. Bu yüzden aynı kafesteki kuşlar arasında hızla bulaşma ve yayılma riski taşır. Soğuk algınlığı ile aynı sebepleri ve belirtileri gösteren bu hastalığın veteriner eşliğinde tedavi edilmesi gerekir. Kanatlı canlıların sağlığı konusunda deneyimli veterinerlerin tavsiye ettiği antiviral ilaçlar kullanımı sayesinde muhabbet kuşu eski sağlığına kavuşabilir. Eğer nezle olan kuşa zamanında ilaçlı tedavi uygulanmaz ise muhabbet kuşu astım hastalığı kronik hale gelebilir.