Kedilerde Kusma Nedenleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sevimli dostlarımız olan kedilerde kusma birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorundur. Dolayısıyla mutlaka dikkat edilmesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sık sık kediniz kusuyorsa bu durum normal değildir. Her gün kusma durumu mutlaka takip edilmesi gereken bir süreçtir.

Eğer ki kediniz iki gün üst üste veya üç günden daha uzun bir süre kusma eylemi gerçekleştiriyorsa mutlaka veteriner hekimden hizmet alınması gerekir. Uzmanlara göre kedilerin ayda bir veya iki kez kusması bile normal bir durum değildir. Bazı kusmaların ise tamamıyla zararsız olduğu bilinir. Fakat aynı zamanda bazı kusmalar da kediler için oldukça zararlı olabiliyor.

Kedilerde Kusma Nedenleri

Kedilerin kusma nedenleri söz konusu olduğunda en yaygın nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Bunlar;

  • Yabancı cisimler yutma,
  • Böbrek hastalığına bağlı kusmalar,
  • Karaciğer hastalığı
  • Şeker
  • Pankreatit
  • Kanser
  • Toksine maruz kalma durumu,
  • Yemek hassasiyeti
  • Diyet değişiklikleri
  • Parazit
  • Kabızlık
  • İshal
  • Nörolojik hastalıklar,
  • Gıda alerjileri
  • Zehirlenme

Vb. unsurlara bağlı olarak sevimli dostlarınız kusabilirler. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalındığında kedi sahiplerinin mutlaka veteriner hekimlerden hizmetler almaları gerekir. Aksi durumda kusma durumu kediler için ölümcül olabilir.

Yabancı Maddeler

Yabancı maddeler çok sık rastlanan kedi kusmalarında görülen faktörler arasında bulunur. Kediniz alıştığı mamanın dışında başka bir mama tükettiği zaman bu tarz sorunlar yaşanabiliyor.

Gene ev bitkileri de bu tarz durumların oluşmasın da etkili oluyor. Kedinizin mamasını yakın zaman için de değiştirdiyseniz ve bu durum sonrasında kusma olayı gerçekleştiyse eski mamaya dönmeniz gerekecektir. Saç tokası, ip, oyuncak, yabancı materyallerde kedilerde kusmaya sebebiyet verebilir.

Bağırsak Hastalıkları

Kedilerin kusmalarının altında yatan bir diğer önemli sebeplerden bir tanesi de bağırsak hastalıkları olarak ön plana çıkıyor. Bağırsak hastalıkları dahilinde enfeksiyon ve iltihap gibi durumlar kusmaya neden olabilir.

Bu kapsamda;

  • Köpek maması yenmesi,
  • Hazımsızlık,
  • Bakteriyel enfeksiyon,
  • Depresyon,
  • Yanlış vitamin takviyesi,
  • Diyet bozulması,

Vb. unsurlar bağırsak sorunlarına sebebiyet olur. Bu durumda mutlaka tedavi edilmesi gereken faktörler arasında bulunur. Özellikle veteriner hekimden bir hizmet almak bu süreçte çok önemlidir.

Tüy Yumakları

Tüy yumağı kedilerin kusmaların da yaşanan sorunlardan bir tanesidir. Kediler vücutlarını yalayarak temizlerler. İstemsizce vücutlarını yalarken tüy yumaklarını yutabilirler. Kedilerin midesine giden bu tüyler ise kusmaya neden olabilir. Bunun sebebi kedilerin midelerinin tüyleri sindirememesidir. Bu sebepten kusarak dışarı atarlar.

Parazit

Özellikle yavru kedilerde parazitlere bağlı olarak kusmalar en sık gözlemlenen kusma olayları arasında bulunur. Kedi sahipleri kedilerinin kusmuğunda bazen solucan görebilir. Aynı zamanda dışkıda da solucan olabilir. Bu durum sindirim sistemine yerleşmiş olan parazitlerden kaynaklıdır. Özel ilaçlarla temizleme işlemi veterinerler tarafından yapılır.

Mide Rahatsızlıkları

Kediler mide rahatsızlıklarına bağlı olarak da kusabilirler. Verilen bazı ilaçların yan etkileri kedilerin mide rahatsızlığı sorunları yaşamaların da önemli rol oynar. Toksinler sebebiyle rahatsızlıklar oluşabileceği gibi beslenmeden dolayı da sorunlar oluşur.

Gıda Alerjileri

Çok sık gözlemlenen bir diğer kusma sebeplerinden birisi olan gıda alerjileri mutlaka dikkat edilmesi gereken kusma sebepleri arasında bulunuyor. Kedinizin hangi gıdaya karşı alerjisinin olduğunu mutlaka veteriner hekimden öğrenmeniz gerekir.

Tavuk eti başta olmak üzere hindi, sığır eti, tarihi geçmiş mama, soğan, sarımsak, karbonhidratı yüksek gıdalar, acı baharat vb. ürünler gıda alerjilerinin oluşumunda önemli rol oynar. Bu durumda kedilerde kusma olaylarının yaşanmasın da doğrudan etkili olur. Gıda alerjileri geçicidir. Sevdiği konserve mamalarını kedinize vererek tedavi aşamasını tamamlayabilirsiniz.

Kedilerde Kusmuk Renkleri Nelerdir? Ne Anlamlara Gelir?

Kedilerin kusmuk renklerinin her birinin farklı anlamları bulunur. Renkler; yeşil, kahverengi, siyah, beyaz, pembe, kırmızı olabilir. Yeşil renk bu kapsamda yeşil boya içeren bir madde- ürün yuttuğunu gösterir. Ya da safra sorunu yaşadığını gösterirken, kahverengi ise midede safra olduğunu göstermektedir.

Siyah renk sindirim sisteminde kanama olduğunun sinyaliyken, beyaz renk yemek borusundaki tükürük salgısının yetersiz olduğunu gösterir. Pembe veya kırmızı renkler ise kandır. En ciddi alınması gereken kusmuk rengi türüdür.

Kedi Kusmasının İçeriği

Kediler kustukları zaman içeriği araştırıldığında farklı maddelerin ortaya çıktığını görmekteyiz. Kan başta olmak üzere solucan, mama gibi içerikler kusmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kusmuğun içinde eğer ki kan varsa bu durum ‘’Ülser’’ problemine işaret edebilir.

Eğer ki kedininiz arka arkaya kusma neticesinde kan çıkarıyorsa hastalığa bağlı bir pıhtılaşma olabilir. Fare zehirlenmesi gibi durumlarda da kedilerin kusmuğun da kan görülebiliyor. Kusmakta kan görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden kedinizi veteriner hekime götürmeniz oldukça önemlidir.

Kedilerde Kusma Rahatsızlığı Nasıl Önlenebilir?

Kusma rahatsızlığı önlenebilirdir. Kedinizin tüylerini düzenli olarak taramak çok önemlidir. Böylelikle kediniz kendisini temizleme hissiyatı hissetmeyecek ve bu durumda tüy yumakları yutmasının önüne geçecektir. Evinizde bitkiler, çiçekler bulunuyorsa kedinizin ulaşamayacağı yere koymanız önemlidir.

Gene başka hayvanlar besliyorsanız kusan kedinizden bir süre uzak tutmalısınız. Veteriner önerisi olmadan kedinize tek bir tane bile ilaç vermemelisiniz. Gene veteriner onayını almadan hiçbir şekilde kedinizin mamasını da değiştirmemeniz gerekir. Kedinizi mutlaka güvenilir markaların mamalarını almalısınız.

Ucuz markaların mamalarını almak kedinizin mide problemleri yaşamasını sağlayacaktır. Çok dolu bir mama kabı vermemelisiniz. Bunun yerine daha dengeli bir mama kabı vermeniz kedinizin yeme düzeyini dengeleyecektir.

Gıda dışı evinizde bulunan ürünlere karşı dikkatli olmalısınız. Kediniz istemsizce oyuncak parçaları yutabilir, bu durumda kusma sorunlarına yol açabilir. Ev bitkileri yemesine izin vermemelisiniz. Ödül mamalarını çok fazla sık aralıklarla kullanmanız gerekir.

Az ve aralıklı olarak kedinizin yemek yemesine izin vermeniz de gene önemli önlemler arasındadır. Kedi sahiplerine Gülbağ veteriner kliniği bu alanda en iyi hizmeti veriyor, gerekli bilgiler, detayları klinikten alabilirsiniz.

Muayene
Ameliyat
Pet Kuaför
Aşılama
Diş Sorunları
Göz Hastalıkları
This site is registered on wpml.org as a development site.